Rustbuster SALE, met hoge KORTINGEN

Pak die hoge kortingen mee!

0318 – 613 233

Gereedschap in Engelse/Amerikaanse maten

Voor de liefhebbers van Engelse en Amerikaanse auto’s en motoren

Bij Rustbuster verkopen we speciaal gereedschap van Teng Tools in Engelse maten. Wie in het bezit is van een auto van Engelse of Amerikaanse herkomst, heeft speciaal gereedschap nodig. De maten van bouten en moeren zijn namelijk gebaseerd op inches in plaats van millimeters. Rustbuster kan u hierbij uitstekend van dienst zijn. Wij voeren van zowel Teng Tools als Kraftwerk een aantal sets in Engelse maten.

Een uitgebreid aanbod van het merk Teng Tools met Engelse maten

Over het onderwerp Engelse en Amerikaanse maten bereiken ons regelmatig vragen. Dit komt doordat bouten en moeren, bijvoorbeeld van Teng Tools, in Engelse maten nogal wat verschillende uitvoeringen kennen. Daarom hier enige uitleg.

Sleutelwijdte

Ten eerste: een Engelse inch is exact even groot als een Amerikaanse inch (25,4 mm). De verschillen zitten hem vooral in de schroefdraad. Die kunnen in diverse varianten voorkomen. In de loop der tijd zijn daarvoor in zowel GB als de USA verschillende standaarden ontwikkeld. Bij de aankoop van sleutels en doppen is echter de schroefdraad niet belangrijk. Waar het om gaat, is dat uw sleutel of dop precies op de bout of moer past, om deze gemakkelijk en zonder beschadigen (doordraaien) vast of los te kunnen maken. Het belangrijkste begrip hier is de sleutelwijdte. Dat is de breedte van de sleutel die exact op de bout past. Bij een 1/2″ bout is de kop dus 12,7 mm breed. Een sleutel 13 (mm) zou u wellicht kunnen gebruiken, maar omdat die net iets te groot is, loopt u het risico dat u de kop van de bout kapot draait (de hoeken rond). Beter is het om een echte 1/2″-AF sleutel te gebruiken. AF staat hier voor “Across Flats”, dat wil zeggen gemeten over de vlakke kanten van de kop van de bout. Bij oudere Engelse auto’s kunnen andere aanduidingen worden gebruikt. Dan wordt niet de maat van de kop aangegeven, maar de maat van de schroefdraad. Dat komt voor bij Whitworth (BSW) bouten en moeren. Dat veroorzaakt de nodige verwarring. De maat, zoals aangegeven bij deze bouten, is ongeveer de helft van de AF-maat. Er bestaan ring/steeksleutels met Whitworth-aanduiding. Bij doppen wordt echter altijd de AF-aanduiding gebruikt. In de praktijk wordt het AF-gereedschap het meest gebruikt.

Combinatie metrisch-/inch-maten

Er zijn sleutelsets op de markt die bedoeld zijn voor zowel metrische als inch-maten. De sleutels en doppen in deze sets hebben een speciale vorm waardoor ze de kleine verschillen in maten zouden moeten opvangen. In theorie een handige oplossing maar vaak prefereert men toch gewoon goed passend metrisch of inch-gereedschap. Teng Tools is hier uitermate geschikt voor dankzij hun Engelse maten.

Doppen en ratels

Verwarring ontstaat vaak over doppen en dopsleutels. Bij zowel metrische als inch-doppen worden dezelfde ratelsleutels gebruikt. Deze zijn voorzien van de bekende vierkante stift, waarmee de dop op de ratel wordt bevestigd. Ze zijn er in verschillende groottes. De meest voorkomende maten zijn 1/4″, 3/8″ en 1/2″ (inch). Deze maat heeft dus niets te maken met de sleutelwijdte van de dop (metrisch of inch), maar geeft alleen de grootte van de aansluiting tussen dop en ratel aan. Wie al in het bezit is van een doppenset met metrische doppen kan volstaan met de aanschaf van een setje doppen in inch-maten. Teng Tools heeft hiervoor een paar leuke sets in het programma (met Engelse maten). Een gevulde gereedschapskar heeft ratels in alle drie de maten. Bij de wat goedkopere sets worden vaak de 3/8″ ratel en bijbehorende doppen weggelaten. Met name motorfiets-sleutelaars hebben baat bij de 3/8″ variant, omdat de 1/2″ exemplaren vaak te groot zijn om in de beperkte ruimte bij motorfietsmotoren te kunnen worden gebruikt. In ons assortiment vindt u ook diverse Teng Tools-gereedschapssets met Engels maten en gereedschapskisten van Teng Tools.

Inbussleutels

Ook inbussleutels van Teng Tools (ook wel stiftsleutels genoemd) zijn er in millimeters en Engelse maten. Ook deze kunt u eenvoudig en snel in onze webshop bestellen.

Afkortingen

In onderstaande tabel staan de meest gebruikte afkortingen en hun betekenis.

Afkorting Betekenis Toelichting
AF Across Flats Geeft sleutelwijdte in inches
BSF British Standard Fine (1908) Britse auto’s Maat is schroefdraad
BSW British Standard Whitworth (1841) Britse auto’s Maat is schroefdraad
UNC Unified National Coarse (1918) Amerikaanse auto’s
UNF Unified National Fine (1918) Amerikaanse auto’s
K3008 Doppenset 1/4″ + bitjes INCH
K3430 8-Dlg set Gear-Wrench INCH

Set Gear-Wrench ring/steeksleutels in INCH maten.
8 delig (5/16″ 3/8″ 7/16″ 1/2″ 9/16″ 5/8″ 11/16″ en 3/4″)

K3585 Ring/steeksleutelset INCH

Set ring/steeksleutels (11-delig). Maten: 3/8″ 7/16″ 1/2″
9/16″ 5/8″ 11/16″ 3/4″ 13/16″ 7/8″ 15/16″ en 1″. Wordt
geleverd in kartonnen doos.

K3603 Stiftsleutels kogelkop – 9 dlg

Set kogelkop stiftsleutels in INCH maten (9 delig). Maten:
1/16″ 5/64″ 3/32″ 1/8″ 5/32″ 3/16″ 1/4″ 5/16″ en 3/8″.

K4900-29B Dopsleutelset INCH
K4900-30B Ring/steeksleutelset INCH
M262014 Ring/steeksleutels INCH 14 dlg

Ring/steeksleutelset in rol, 14 delig – ENGELSE MATEN.
Gepolijst. Maten van 1/4″ t/m 1-1/4″.

XMR1435AF Doppenset 1/4″ 35 dlg INCH
XTT1215AF Doppenset 1/2″ 3/8-1¼” 15 dlg
XTT3592 Ring/steeksleutelset INCH
XTTAF32 Doppenset AF 1/4 + 3/8″ 32 dlg
XTTHEX7AF Stiftsleutels T-greep 7 dl

Bekijk ons ruime assortiment en bestel direct online

Bent u geïnteresseerd in bepaalde producten van Teng Tools ? Bekijk dan ons ruime aanbod of kom naar onze winkel in Veenendaal. Bij Rustbuster willen we dat u tevreden bent met uw aankoop. Daarom kunt u bijna alle producten uitproberen in onze winkel in Veenendaal. Wanneer u online wilt bestellen, maar eerst nog wat vragen heeft, kunt u altijd gebruikmaken van onze persoonlijke service. Bel hiervoor naar 0318 – 613 233 of stuur een e-mail naar info@rustbuster.nl.