Rustbuster SALE, met hoge KORTINGEN

Pak die hoge kortingen mee!

0318 – 613 233

Fertan is een roest-omzetter die de oorspronkelijke doordringbare ijzeroxide laag op chemische basis aanpakt. Het resultaat hiervan is een nieuwe ijzerverbinding. Daardoor wordt het onderliggende metaal beschermd tegen verder roesten. Fertan kan ook zonder verdere nabewerking worden gebruikt om staal voor langere tijd te beschermen. Dit is een belangrijke eigenschap die tijdens roestoratie-werkzaamheden goed van pas kan komen omdat we niet altijd in staat zijn blanke delen direct af te lakken.

Epoxy Primer

Een unieke 1 component epoxy primer is uiteraard verkrijgbaar bij Rustbuster! Deze primer gaat roestvorming tegen en is lood en chromat vrij. De epoxy primer is daarnaast verdunbaar met tinner en moet bij voorkeur verwerkt worden met de verfspuit, die u uiteraard ook bij ons kunt bestellen.

Epoxy primer auto

De epoxy primer is geschikt voor uw auto of boot. Naast een blik is epoxy primer ook verkrijgbaar in een spuitbus.

FERPOX wordt aangebracht als normale primer of verf en heeft een bijzonder goede hechting op ijzer, staal, voorbehandeld aluminium of thermisch verzinkt metaal. Door zijn bijzonder hoge sterkte is FERPOX de ideale primer voor alle zwaar gebruikte of corrosie gevoelige metalen. In de automotive sector wordt FERPOX gebruikt op de volgende gebieden: onderstellen, wielkasten, schotten, kozijnen, raamkozijnen, batterijhouders, etc. De applicatie (applicatie) wordt uitgevoerd met een kwast, roller of spuitpistool. Bij gebruik van persluchtspuitpistolen met max. Verdun 10% nitroverdunner.

Bij het aanbrengen met kwast of roller niet te dikke lagen aanbrengen, 1x dunne laag is voldoende.

Persluchtverwerking:

Verdunning:

Theoretisch verspreidingspercentage:

Opbrengst:  laagdikte

Gebruik het product niet bij temperaturen onder 10 ° C en bescherm het tegen vorst! Alle oppervlakken moeten droog, vet-, olie- en siliconenvrij zijn. Ideale verwerkingstemperatuur: ca. 20 ° C. Aanbrengen tot rel. Vochtigheid van max. 65%. Behandel roest en corrosie voor met FERTAN.

Let op!

Fertan is een product op waterbasis. Voor het beste resultaat moet het direct op het blanke staal of op de roest worden aangebracht. De werking is minder effectief als er vet, verf of resten van eerdere anti-roest producten aanwezig zijn.

Het oppervlak mag niet worden schoongemaakt met b.v. benzine, oplosmiddelen, aceton of andere soortgelijke middelen. Het oppervlak mag wel worden schoongemaakt met reinigingsmiddelen op waterbasis. (Remreiniger-Brakecleaner Valvoline /Primor- Griffon)

Het is van belang dat er geen kleine onzichtbare siliconendeeltjes op het metaal zijn achtergebleven. Die kunnen afkomstig zijn van b.v. eerder aangebrachte bodembeschermingsmiddelen, plakband of geluiddempende matten.  Het is ook mogelijk dat door het stralen met verontreinigd straalmiddel deze stoffen in de poriën van het metaal terecht komen!

Werking van Fertan

Op roestige oppervlakken:

Dit merk kan direct worden aangebracht op roestige oppervlakten. Het product dringt diep in de roestlaag door en lost deze op. Dit proces wordt versneld door het water dat in de Fertan aanwezig is.
Het nu vrijgekomen oppervlak wordt door dit merk chemisch omgezet in een nieuwe metaalverbinding die de onderliggende laag beschermd. Het is uiteraard belangrijk dat dit oppervlak niet wordt beschadigd. Mocht dit toch het geval zijn (krassen, schuren etc.) dan dient de Fertan behandeling te worden herhaald. De ontstane beschermlaag is uitstekend bestand tegen chemische en atmosferische invloeden en bovendien niet oplosbaar in water. Deze metaalverbinding, een polimerische-metaalorganische laag, is een zogenaamde ijzertannine (een looizuurverbinding).

Op nog niet gecorrodeerde oppervlakten:

Het is heel goed mogelijk om Fertan op nog niet gecorrodeerde oppervlakten aan te brengen en zodoende het metaal te beschermen tegen roest. Blank staal zal namelijk onder invloed van de zuurstof in de lucht onmiddellijk gaan oxideren. Dat is onder een microscoop al na enkele minuten duidelijk te zien. Dit proces gaat voortdurend door en zal het staal dus al snel ernstig aantasten.

Door een dergelijk blank stalen oppervlak te behandelen met Fertan wordt deze corrosie gestopt ook zonder dat we laklagen o.i.d. aangebracht hebben. De dikte van de gevormde ijzertannine laag ligt tussen de 6 – 8 µ. Bij pas geslepen of geschuurde delen dient men circa 24 uur te wachten met het aanbrengen van de Fertan Omvormer. In die tijd vormt zich de oxidehuid die nodig is om Fertan zijn werk te kunnen laten doen.

Door de behandeling met Fertan ontstaat een zwart gekleurde laag op het metaal. Deze laag dient men af te spoelen met ruim water. Wat overblijft is wederom blank staal, nu echter met een mat grijzig oppervlak. Dit oppervlak biedt de bescherming tegen het opnieuw oxideren.

Oppervlakten schoonmaken

Losse roest kunt u met een staalborstel (met de hand of op de slijptol) verwijderen. Delen die eerder met was of andere bodem beschermende middelen zijn behandeld moeten met een siliconenoplosser worden schoongemaakt.

Fertan aanbrengen en aandachtspunten

Fertan kan zowel met de kwast, met een roller of met een spuitpistool worden aangebracht. Het hiervoor te gebruiken gereedschap moet goed schoon en vetvrij zijn. Dus geen kwasten gebruiken die met kwastenreiniger zijn schoongemaakt of spuitpistolen waarin recent olie heeft gezeten. In die gevallen dient het gereedschap eerst grondig te worden gereinigd met een schoonmaakmiddel op waterbasis.

N.B. Als u van plan bent de Fertan met een kwast of roller aan te brengen gebruik dan telkens een nieuwe of één die u al eerder voor dit merk heeft gebruikt. Deze mogen ook alleen met water worden schoongemaakt. Andere schoonmaakmiddelen of kwastenreinigers kunnen de goede werking van Fertan dwarsbomen.

Het aanbrengen van Fertan in holle ruimtes dient bij voorkeur met een luchtdruk spuitpistool te worden gedaan. De te gebruiken druk is  circa 3 tot 4 bar.

Holle ruimtes uitspoelen

Het uitspoelen van holle ruimtes is heel belangrijk! In de holle ruimtes (met name kokerbalken) bevindt zich meestal de nodige rommel (losse roest, modder, bladeren, pekelresten, etc. die voor de behandeling maar beter verwijderd kan worden. Uitspoelen met veel water is hier de beste oplossing. Dan kan Fertan namelijk effectief worden aangebracht. Na het aanbrengen van de Fertan dient deze minimaal 24 uur in te werken waarna nogmaals spoelen met water aan te bevelen is. Vervolgens kan voor een zeer langdurige bescherming de holle ruimte worden ingespoten met een middel zoals bv. HT-was.

Behandeling van holle ruimtes en carrosseriedelen

U zult merken dat u na het afspoelen met water nog steeds zwarte handen krijgt als u over oppervlak van het metaal wrijft. Dat is normaal omdat door de luchtvochtigheid de chemische reactie nog steeds doorgaat. De lichte poeder laag die daardoor ontstaat verbindt zich met alle soorten materialen en bevat geen schadelijke bestanddelen. Het oppervlak is normaal overschilderbaar of te lassen.

Holle ruimtes:

Holle ruimtes (kokerbalken, A- en B-stijlen, etc) dienen na de behandeling met Fertan conserverend behandeld te worden met een waterverdrijvende holle ruimte was. Het beste resultaat krijgt u met een drukbekerspuit in combinatie met een 360° dubbel rondsproeiende spuitmond.

Let op!
De (was-) laagdikte moet minimaal 1,0 mm bedragen en maximaal 2 mm. De was moet kunnen “werken”, d.w.z. dat de scheurtjes die in de winter ontstaan door het bevriezen in de zomer door de verwarming van de was weer worden gesloten. Als de juiste laagdikte is aangebracht zal dit proces gedurende langere tijd de carrosserie van binnen uitstekend beschermen. Voor het beste resultaat wordt aangeraden de wasbehandeling om de 4 tot 6 jaar te herhalen.

Carrosseriedelen (buitenzijde)

Na het afspoelen met water kunnen de oppervlakken met alle verkrijgbare middelen verder worden afgewerkt.  B.v. gronderen, plamuren, vertinnen, lassen en/of lakken.

Fertan is bestand tegen temperaturen tot 420° C.

Fertan gebruiken in combinatie met andere materialen

Fertan kan worden gebruikt op stalen delen die zijn verbonden met andere materialen zoals bv. hout, aluminium of RVS. Fertan zal deze materialen niet beschadigen maar kan ze wel verkleuren (donkerder worden). Om dit te voorkomen, dient men deze delen tijdens de Fertan behandeling zorgvuldig af te dekken. Dat kan door bijvoorbeeld afplakken of bedekken met een oliefilm of laagje vet. Let op: De wel te behandelen delen moeten altijd goed schoon en vetvrij blijven.

Eén reactie