Technische informatie bij het laden van accu’s
Door Jan Willem Briër
Accu leeg / Kapot ?
Het gebeurt regelmatig dat de accu van de oldtimer, motor of camper na de winterstalling de geest heeft gegeven (weet ik uit eigen ervaring). Opladen helpt dan niet meer. De accu verliest z’n spanning direct weer. Een nieuwe accu kopen is dan nog de enige oplossing. De correcte methode om dit te voorkomen is het gebruik van een elektronische accu-conditioner. Dit is een geavanceerde acculader die permanent op de accu kan worden aangesloten en de accu eerst volledig oplaadt en daarna druppelsgewijs bijlaadt. Na de winter start uw auto als een zonnetje en de levensduur van de accu is vele malen langer.
Rustbuster levert nu de CTEK automatische acculader / accu-conditioner. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende modellen om de accu van uw motor, auto, camper of boot in optimale conditie te houden ook als deze gedurende langere tijd niet wordt gebruikt. De garantie op CTEK acculaders is 5 jaar.
Meerdere Accu’s tegelijk laden?
Let op: het is niet mogelijk met 1 lader meerdere accu’s tegelijk op te laden. Het zonder meer parallel schakelen van accu’s (door beide + polen van de twee accu’s met elkaar te verbinden; idem voor de – polen) kan schadelijk zijn voor de accu’s en/of de bekabeling door het ontstaan van zogenaamde vereveningsstromen. Indien u b.v. meerdere auto’s in een stalling heeft kunt u dat op twee manieren oplossen: het gemakkelijkst is natuurlijk elke auto op een aparte druppellader aan te sluiten. Alle accu’s worden dan permanent op de juiste wijze bijgeladen. U kunt ook een enkele lader gebruiken en die regelmatig van auto te wisselen. Om dat makkelijk te maken kunt u op elke auto een apart aansluitsnoertje vast monteren. N.B. Het is wel mogelijk om bv twee gelijke 6 volt accu’s in serie te schakelen (+ van de ene aan de – van de andere) en deze met een 12 volt lader op te laden.
Kampeerwagens
Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor campers waarin meerdere accu’s zijn geïnstalleerd. De start-accu en hulp-accu moeten door middel van een speciale schakeling zijn aangesloten. Zo wordt ook voorkomen dat de start-accu door bijvoorbeeld een koelkast wordt leeg getrokken.
Starthulp
Een acculader levert tijdens het laden een beperkte stroomsterkte. Het laden van een volledig uitgeputte accu duurt dan meestal minimaal enkele uren. Dat is vervelend als de auto eigenlijk direct gestart moet worden. Om dat probleem op te lossen bestaan er tegenwoordig handige starthulpen (booster-accu’s). Dit zijn draagbare accu’s waarmee een auto met lege accu opgestart kan worden. Deze boosters worden opgeladen vanuit het lichtnet en houden gedurende langere tijd hun lading vast. Ze zijn voorzien van dikke (start-) kabels die zo op de lege accu kunnen worden aangesloten. Sluit altijd eerst de PLUS-pool aan en dan pas de negatieve pool (massa). Zelfs het starten van een diesel is mogelijk mits men een starthulp gebruikt van voldoende capaciteit. Rustbuster levert uiteraard ook zo’n exemplaar.
Wat is Ah? Hoe laden?
Een accu wordt gekenmerkt door twee belangrijke gegevens. Het voltage en de capaciteit. Het voltage van een personenautoaccu is meestal 12 Volt. De capaciteit geeft aan hoelang de accu stroom kan leveren. De meeste auto’s hebben een accu van pakweg 45 tot 70 Ah. Dat heeft niets te maken met uw boodschappen maar Ah staat voor Ampère-uur. Dat wil zeggen dat een 70 Ah accu gedurende 70 uur een stroom van 1 Ampère kan leveren. Of ook gedurende 10 uur een stroom van 7 Ampère, etc, etc. U snapt het nu wel. Het opladen dient u normaliter met een stroom te doen die ca 10% van de capaciteit is. Bijvoorbeeld een accu van 50 Ah moet u met een lader van ca 5 Ampère laden. Heel kritisch is dat overigens niet. Maar u heeft zo wel een idee. Bij de meeste laders wordt aangegeven voor welke capaciteiten ze bedoeld zijn. Er bestaan ook snelladers, die meestal in garages worden gebruikt, waarmee de accu in ca 15 minuten kan worden geladen. Dat is voor normaal gebruik niet aan te raden omdat hiermee de levensduur van de accu negatief wordt beïnvloed.
Startstroom
Let op: Een autoaccu kan een zeer hoge stroom leveren. Dat is ook nodig want de startmotor trekt honderden ampères. Indien u per ongeluk kortsluiting maakt tussen de polen van een accu kan er dus ook zo’n gevaarlijk hoge stroom gaan lopen. Schroevendraaiers en ring/steeksleutels smelten dan in uw handen. Tevens ontstaat er een vlamboog en kunnen er spetters in het rond vliegen. Altijd voorzichtig zijn bij het sleutelen aan de accu ! De veilige procedure is eerst de massaklem losmaken en dan pas de plus-pool. Bij het aansluiten dus eerst de plus-pool en dan de massa.