Rustbuster SALE, met hoge KORTINGEN

Pak die hoge kortingen mee!

0318 – 613 233

Behandeling roestige brandstoftanks

Een lekkende brandstoftank is levensgevaarlijk. En uiteraard zien we onze duurbetaalde brandstof liever niet zonder nuttig rendement uit de tank verdwijnen. Wat kunnen we doen om een lekkende tank te repareren of een nog goede tank te beschermen tegen doorroesten?
Allereerst zullen we de tank moeten uitbouwen. Dat kan helaas niet anders. Dus eerst de tank leegmaken en alle slangen losnemen. Bevestigingsbeugels losschroeven en de tank uit de auto of van de motorfiets halen. Vervolgens moeten we de tank verder behandelen.

Om een oude roestige brandstoftank weer bruikbaar te maken dient men de volgende handelingen uit te voeren:

Het schoonmaken doen we door alle aftap-openingen dicht te maken en de tank vervolgens te vullen met een hoeveelheid warm water en wat afwasmiddel. De tank goed schudden en in totaal circa 1 uur laten staan. Nu tappen we het spoelwater af (let op: chemisch afval, niet door het riool spoelen).
De volgende stap is het spoelen met een ontvetter. Een goedkoop middel hiervoor is thinner. Doe circa 1/2 tot 1 liter van dit product in de tank en herhaal de hierboven beschreven spoelprocedure. We verwijderen hiermee de laatste resten brandstof en vettigheid. Nu volgt nogmaals een spoeling met veel koud water afgesloten door een spoeling met lauwwarm water.
Nu volgt het ontroesten. Dat kan op verschillende manieren. Een oude beproefde methode is een hoeveelheid kiezels in de tank gooien en vervolgens enkele uren met de tank gaan schudden. Dat is dus geen leuk werk. Het wordt al wat makkelijker als we de tank in een betonmolen stoppen en die een tijdje laten draaien (en NEE, wij verhuren geen betonmolens). Nog makkelijker is het ontroesten met een daarvoor bedoelde vloeistof zoals FEDOX. Dit is middel dat speciaal bedoeld is voor het ontroesten van brandstoftanks. Voor deze behandeling mag de tank nog vochtig zijn. Na het spoelen hoeft de tank dus niet te drogen. Alle openingen moeten wederom worden afgesloten. Nu vullen we de tank met een hoeveelheid FEDOX roestoplosser. Voor een motorfietstank is circa 1/2 liter voldoende. Voor een gemiddelde tank van een auto is circa 2 liter benodigd. Voor het gebruik hiervan verwijzen wij naar de tekst op de fles.
Als laatste stap kunnen we dan beginnen met het aanbrengen van de epoxy-coating (TAPOX).

Waarschuwing voor de brandstoftank

Fedox ontroester en Tapox tanksealer zijn kwalitatief hoogwaardige restauratieproducten. Vele professionals maken al jaren gebruik van deze producten van Fertan. Het zijn echter doe-het-zelf producten. Dat wil zeggen dat het resultaat mede afhankelijk is van de juiste toepassing van het product. Rustbuster kan daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade en gevolgschade die mogelijk ontstaan is door onjuist gebruik van deze producten. Verwijder bijvoorbeeld brandstoffilter/zeefjes/vlotters uit de tank voordat deze geseald wordt. Wij adviseren u de gebruiksinstructie nauwkeurig te volgen. Met name de droogtijd en ventilatie van de Tapox is belangrijk om in acht te nemen. Een binnenkant van een gesloten brandstoftank is zelfs voor een 2 componenten epoxy-sealer geen ideale plek om uit te harden doordat de luchtcirculatie zonder geforceerde ventilatie beperkt is. Pas daarom altijd een extra ventilatiemogelijkheid toe in de vorm van perslucht (lage druk) of een ventilator. Keer de tank tijdens het drogen een aantal malen om de Tapox tanksealer gelijkmatig op te laten drogen.
Al met al is dit een vrij bewerkelijke procedure maar het eindresultaat is van zeer hoge kwaliteit.
Welke hoeveelheden heb ik nodig?
Voor een gemiddelde brandstoftank (40 liter inhoud) die niet al te
verroest is heeft u ongeveer nodig:
-2 liter FEDOX
-2 verpakkingen TAPOX (1000 gram totaal)

Roestoplosser FEDOX

Fedox is geschikt voor het ontroesten van de brandstoftank, schroeven en moeren.
Fedox is geschikt voor het ontroesten van de brandstoftank maar ook voor  schroeven en moeren.
Benzinetank sealer – TAPOX
Met deze twee componenten epoxy-sealer kunt u oude verroeste benzinetanks van auto’s en motoren weer lekvrij maken en/of beschermen tegen verder roesten.
Eén verpakking is voldoende voor een tank van circa 15 tot 20 liter. Voor een personenautotank van 30 tot 40 liter heeft u dus twee verpakkingen nodig. Een en ander is afhankelijk van de vorm van de tank en het al dan niet aanwezig zijn van tussenschotjes.
Geschikt voor brandstoftanks van staal en aluminium (niet voor polyester/kunststof). Prijs € 29,95 per verpakking
Fedox bestellen 

Tapox bestellen ?

Eén reactie