Rustbuster SALE, met hoge KORTINGEN

Pak die hoge kortingen mee!

0318 – 613 233

Wat is puntlassen?

Puntlas
Puntlas
Bij Rustbuster in Veenendaal kunt u een puntlasapparaat kopen voor laswerk dat middels het puntlassen voltooid dient te worden. Onder andere bij het fabriceren van auto’s werd (en wordt nog steeds) het laswerk grotendeels uitgevoerd door middel van het zogenaamde puntlassen. Dat geldt met name voor het samenstellen van een zelfdragende carrosserie. Bij het puntlassen worden de te verbinden stukken plaatwerk met behulp van twee dikke koperen polen met kracht tegen elkaar gedrukt. Vervolgens wordt een sterke stroom (circa vijf- tot tienduizend ampère) via deze polen door het laspunt gestuurd. Feitelijk is er hier gewoon sprake van kortsluiting. Door de weerstand in het materiaal wordt er warmte ontwikkeld. Tussen de polen smelt het materiaal aan elkaar. Er wordt bij dit proces geen extra materiaal toegevoegd.

Een puntlasapparaat kopen voor uw eigen restauratiewerk

Als u hobby lassen en restauratiewerk te doen is, dan is het kopen van een puntlasapparaat uitermate geschikt voor u. Wij hebben veel expertise op het gebied van lassen en alles wat hierbij komt kijken en leveren altijd een uitstekende service. Bij puntlassen is het belangrijk om te weten dat de lasplaatsen rond zijn en een diameter van circa vier tot zes millimeter hebben. Vaak zijn de lassen makkelijk herkenbaar, doordat het metaal op deze plaatsen door het smelten enigszins ingedeukt is.

Een lasnaad wordt gevormd door het puntlasproces om de twee centimeter te herhalen. Een dergelijke verbinding is dus niet volledig ‘afgelast’. Er zit ruimte tussen de twee delen waar vocht tussen kan komen. Bovendien zal tijdens het lassen al oxidatie plaatsvinden. Bij veel oudere auto’s zijn de puntlassen dan ook erg makkelijk terug te vinden.

Hoe begint u met puntlassen?

Ons roestoratiewerk begint meestal met het verwijderen van aangetast of beschadigd plaatwerk. Daarbij kan het nodig zijn om bestaande puntlasverbindingen voorzichtig los te maken. Het beste gaat dat met behulp van speciale puntlasboren of -frezen. Het lijkt voor de hand te liggen om nieuw plaatwerk ook weer met puntlassen vast te zetten. Dat levert echter een aantal problemen op.

Puntlassen kan namelijk alleen als de lasplaats van beide zijden goed bereikbaar is en de tang er omheen kan. Het puntlasapparaat dat u besluit bij ons te kopen, kan voor dat doel voorzien worden van speciaal gevormde of langere armen. Toch kan het gebeuren dat men met het puntlasapparaat niet goed uit de voeten kan. In dat geval zal men een andere wijze van lassen moeten kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het proplassen met een MIG/MAG-lasapparaat.

Het juiste puntlasapparaat kopen voor uw werkzaamheden

Puntlasapparatuur vereist een krachtstroomaansluiting (400 volt). Er bestaan ook uitvoeringen voor 230 volt, echter die gebruiken te veel stroom voor een normaal zestien ampère huisinstallatie. Het kopen van een puntlasapparaat is helaas vrij prijzig en om eerder genoemde reden niet geschikt voor al het laswerk. Als apparaat erbij (naast een MIG/MAG-lasapparaat) is het echter zeer aan te bevelen. In ons assortiment vindt u verschillende soorten lasapparatuur, zoals een CO2-lasapparaat, en bijbehorende producten zoals gasflessen voor het lassen.

Neem contact met ons op of bezoek onze winkel en test het lasapparaat

Wilt u graag een puntlasapparaat kopen, maar heeft u eerst nog wat vragen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0318 – 613 233 of stuur een e-mail naar info@rustbuster.nl. Wilt u het apparaat eerst uitproberen? Kom dan gerust naar onze winkel in Veenendaal, hier kunt u het puntlasapparaat bekijken en uitproberen in ons las-experience center, alvorens u deze besluit te kopen.

4 reacties